prylnordens.blogg.se

2014-02-24
00:34:35

prylnörden slår till igen.
Tyvärr finns det inte mycket tid för skytte o jakt det närmsta nu. Flytt på G och två trasiga bilar ställer till det!

För någon vecka sen inhandlades efter en hel del letande och tittande på youtube klipp en filmkamera. Blev en Panasonic hc-v510 kamera. Absolut ingen som helst expert på detta och egentligen hatar jag elektronik MEN, att få jakt på film hade varit jäkligt roligt och posta både här och på youtube. Det som lockade och skiljde denna mot andra kameror var den höga optiska zoomen på hela 52ggr. Sen digitala zoomen på den som sträcker sig en bra bit till, tanken är att få filmat allt från kråkjakt över uv till smygjakt på rådjur. Självklart även det som ligger mig varmast om hjärtat, nämligen predatorjakten.

När väl tiden åter infinner sig så ska iaf kameran med till skjutbanan för att testas lite med. Har ett stativ som fungerar för allt från sittande till stående filmande. Ska filma allt från 50m skyttet med öppna riktmedel till 300m skyttet för att maximalt testa zoomen!


Nåväl nu är det dags att sova ett par timmar innan jobbet kallar igen!

Over and out//Prylnörden

2014-02-20
23:20:02

Reflekterar över olika tycken om kulor och önskad effekt.
Börjar med mina grundtankar om kulor och dess funktion. Jag har alltid förespråkat blöta obondade kulor, dels för jag vill lämna maximal energi i viltet och absolut ha så lite bakom viltet som möjligt. Dels för att jag jagar oftast i såna miljöer att en bondad vs varmintkula kan avgöra om jag kan skjuta eller inte.
Nu är detta högst sannolikt överdrivet säkerhetstänkande men hellre för mycket än för lite. Samt att jag tror på maximal effekt i djuret med mindre risk för genomslag.

I söndags när jag och en bekant var ute och skyddsjagade gris så fick jag dels skjuta min första vuxna gris, en galt på 70kg. Samt testa min zeiss x72a. Jag ska villigt erkänna att pga prislappen så har jag grubblat en del på om den var värd sina pengar och nu har jag ett enigt svar! JA! Men mer om den framöver. Grisen som kom ihop med en annan gris i samma storlek gav mig ett otroligt fint läge på ca 120-140m. Jag kröp ner 3m för att komma till plan mark för att då kunna använda benstöden. Nåväl, väl i läge så avvaktade jag perfekt bresida på galten och när det dök upp så lät jag kulan gå, såg klart och tydligt hur grisen tecknade i skottet och försvann. Likaså gjorde den andra grisen mot kompisens pass ( där han några sec fick ett bra läge om inte vinden hade gjort så kan inte kunde skjuta pga vingel ).
När han senare kom bort till mig började vi gå ut mot skottplatsen. Det visade sig att den hade blivit på plats!

Vid slakten så upptäckte vi att kulan hade först krossat bogbenet för att sen ta kanten av hjärtat och senare lungorna, därefter gått genom revbenen för att sen stanna i bogen på utgångssidan. Kulan var rejält mosad men hade hållit ihop ändock ganska bra! Kulan som är en a-max skickas iväg i ca 800m/sec. Den räknas som väldigt blöt men hade gjort jobbet så bra jag bara ku de önskat.

och som avslutning lägger jag upp en eller två stämningsbilder.

Over and out//Marcus

2014-02-17
20:52:58

jaktbild från i höstas uppe vid huset!


Lägger in en trevlig minnesbild från gångna hösten.
Var uppe i huset en hel underbar vecka, huset ligger nordost om Sundsvall.
jagade några gånger och fick skjutit min första bäver, orre och järpe. Orren sköts liggandes med benstöd med bössan på bilden på ca 110m. Otroligt häftig jaktupplevelse att få skjuta denna vackra fågel i sådan vacker och underbar jaktmiljö!

over and out//Marcus

2014-02-16
19:15:00

Bra att ha BRA kläder!
Köper inte bara "roliga" prylar. Köpte även på mig riktiga kläder då jag totalt lessnat på att frysa på passet!

Börjar med dom nya stövlarna jag köpte. Powerboots är dessa, populära bland isfiskare och skooteråkare och jag förstår varför! Otroligt lätta och varma stövlar, bekväma att ha på sig men inte jättepraktiskt att gå någon längre bit då sulan får sägas vara ganska hal.

Nästa plagg som köpes är Swedteam overall i camofärg. Detta plagg har swedteams motsvarighet till gore-tex och fungerar något sjukt bra! Fruktansvärt varmt plagg, till och med för varmt för för att gå i trots ganska kyligt väder. Nu är detta inte avsett att promenera några längre sträckor med utan sitta still, och där gör det verkligen sitt jobb!!! Luvan är bra sydd så den inte faller ner för ansiktet och benen har dragkedja ganska högt upp så påkläddning av overallen blir enkel. Verkligen ett toppenplagg detta!

Och nu till hanskarna! har frysskador och ganska dålig blodtillförsel i händerna, tyvärr är det värst drabbade fingret just avtryckarfingret. Därför köpte jag 5ettans vinterhanskar, något otroligt varma hanskar är det. Absolut ingen risk för att frysa där inte, rätt och slätt dom absolut varmaste hanskarna jag testat någonsin och jag är supernöjd!

Over and out // Marcus

2014-02-16
18:28:11

Prylnördens nya Zeiss 6-24x72.
Efter att ha studerat marknadens alla värre sikten och även pratat med en del av leverantörerna så föll valet på Zeiss!

Grunderna för mitt val är ganska enkla. Jag jagar mer än vad jag skjuter och Zeissen har ganska enastående mörkeregenskaper.

Vid hemkomsten av siktet så monterades detta i Leupold stålringar modell höga. Riktigt robusta och välgjorda! Väger dock hela 350g, vilket man ska ha i åtanke vid köpet.

Nåväl, siktet är monterat sen en tid tillbaka och nu efter en hel del praktiskt testande så kan jag bara säga att jag är nöjd!

Siktet är underbart klart och skarpt optiskt och skymningsegenskaperna är riktigt bra. Så bra som det sägs!
Vid ett test i dåligt mörker mellan en Swarovski cls 8x42 handkikare och ett Zeiss Diavari Victory 3-12x56 och min Zeiss x72:a.
Vid testet så hade vi molnigt väder och var ute och jagade hare på delvis snötäckt mark. Med Swarovskin så kunde vi antyda att det var en hare brevid en grästuva ca 170m bort. Medans kompisens Zeiss x56a kunde visa att det verkligen var en hare som satt och åt. När det var storZeissens tur så kunde vi få en såpass detaljerad bild av haren på x16 ggr förstoring så man såg att det var en fullvuxen hare och ingen mindre hare.

Detta kan vara avgörande vid exempelvis bockjakten då man kan studera hornen såpass innan skott att man kan se om den kan behöva sparas ett år till eller är dags att tas. Eller om man har riktigt dåligt väder vid rävjakt och vill studera det sista bara för att göra sig 100% säker på att det verkligen är en räv och inte exempelvis en rävliknande hund. Ja helt enkelt är Zeissen det värsta man kan ha för den riktigt seriöse skymningsjägaren OM man kan leva med vikten på ca 1kg vill säga.

Med Vänliga Hälsningar// Marcus
Browningen med Zeissen monterad bakom min största räv hitills. 13.5kg vägde han.
2014-02-16
18:06:17

Prylnördens paradis, första mötet med Browningen.
Ja jag är en prylnörd. gillar allt som kan förbättra förutsättningarna för mig samt göra det enklare för mig!

jag får nog börja med några saken jag har införskaffat och fortsätta senare med dom andra.

jag börjar med Browningen jag införskaffat!
browningen är en IWA special variant. det är i grunden en X-bolt varmint i kaliber 6,5x55 med 61cm pipa. som sedan är nerbäddad i en GRS varmintkolv från norge. detta har utförst i Europalagret för Browning.

För och nackdelar med den bössan:
nackdelar: trycket är hemskt hårt. lägsta vikten vid ankomst var 1,5kg. Detta löstes dock med att demontera hela trycket och byte av fjäder till en mycket lättare sådan.
Fördelar: perfekt utförd bäddning. Väl vald kolv för ändamålet och lagom lång pipa! Pipan är gängad från fabrik med m18x1.

Efter hemkomst av bössan så beställdes en skena från Apel då ingen annan hade dessa på lager. När denna kom hem så frästes den om för att göra den optimal för ögonavståndet mot min nya zeiss 6-24x72. När detta var klart så monterades självfallet mina trogna Harris benstöd som tjänat mig länge och väl, likaså monterades en Aimzonic Compact dämpare som förövrigt är väldigt dämpande för sin storlek!

Efter ett par gånger på skjutbanan kan jag bara konstatera att bössan går bra med allt! 5 olika patroner går såpass likt att jag inte behöver göra någon justering alls mellan dessa patroner för alla normala skotthåll!
Kulkombinationer jag har testat är följande:
Nosler custom competition 140gr.
Sierra Game King 140gr.
Hornady A-max 120gr.
Sierra Varminter 85gr.
Samt norma jaktmatch fabriksladdat.

Vidare recensioner kommer vid framtida skytteövningar av vapnet.

over and out//Prylnörden