prylnordens.blogg.se

2014-06-16
23:56:45

ågren över bössbesluten.
Happ ligger man här och grubblar igen på dessa bössor.
Blaserdrillingen är störtskön och när den kommer åter så är den nog så nära perfekt som jag vill ha den. Om man bortser från dom 0.7kg för mycket den väger.

Var idag och klämde på Blaser k95 stutzen, jävulskt trevlig sak detdär! Hur mysig som helst och trots den löjligt låga vikten så kändes den inte vispig på något vis.
Den hade mer än gärna fått flytta hem till mitt skåp!

Den andra drillingen ( merkel m32an ) kom åter från smeden med OK stämpel på sig. Den är helt klart lockande den, men 2st bössor som blir ganska dyra i slutändan går ej. Spec när jag redan har Blaserdrillingen som är ganska saftig prislapp på. Inte ens jag kan motivera detta.

Det ultimata hade varit i slutändan:
Blaser R93 prof med justerbar kolvkam i 8x57IS
Blaser D99 luxus med justerbar kolvkam i 8x57IRS
Blaser k95 Stutzen. med justerbar kolvkam i 22Hornet, 5,6x52R, 7x57R.
samt grytpickan såklart. Den beväpningen hade givit mig allt jag behöver för jakten. Givetvis kanske någon 22LR för skojskyttets skull men knappast för jakten.
Inser snabbt att det skåpet skulle kosta mig många härliga slantar, inte bara i rena vapenköp utan även optik och fästen.
MEN man borde väl få mängdrabatt om man köper 5 blaserfästen i ett svep? ;)

Nä nu är det dags att sluta grubbla på detta och återgå till att försöka sova. Blir inte mycket klokare på detta ikväll ändå.

Ha det gott alla önskar den sjuke semesterfiraren.

2014-06-15
14:15:27

rokad i vapengarderoben senaste tiden.
Nu håller jag på att ändra igen i skåpet.
6,5an åkte ut, likaså 22 horneten åkte ut.
Härnäst hoppas jag få sålt 223an samt även beretta 391an.

Ja i det stora hela så blir bara drillingen kvar samt den grytrevolver polisen har inne på ansökan.
Det finns tre kandidater som ska få bråka lite i mitt huvud om
vilken som ska bli nästa bössa i skåpet.

Kandidat 1 som är det mest lockande men klart dyraste ( vad annars lixom ) är en Blaser k95, helst i stutzen utförandet. Det finns egentligen ingen praktisk anledning till varför just stutzen utförandet lockar mest utan snarare smaksak då jag finner den jävulskt snygg.
Fördelarna med detta vapen är att man kan ha om man så vill 20 olika kalibrar i samma vapen. Jag vill ha egentligen 3 men 2 som minst till att börja med. ( kalibrar går jag in på senare )
nackdelarna är ca 50 000kr för vapnet med 1 pipa samt kikare, montage och ställbar kolvkam.

Vapen nr 2 är Blaser BBF 97. Samma sak där. Vapnet är bra i sin helhet, jäkligt trevligt och ligger rätt med dom öppna från början. Ställbar kolvkam är krav likaså på detta vapen som det föregående och nästa. "nackdelen" mot k95an är självfallet viktökning men en hagelpipa är nog aldrig fel att ha med sig ut när man går runt lite allmänt heller så!
den egentliga nackdelen är väl prislappen för fler pipsett. kostar i runda slängar 15-16 000kr. Och vill man då ha 3 olika kulkalibrar så springer det snabbt iväg när man måste handla montage för 12 000kr och utöver detta optik!

Vapen nr 3 är väl det mest ekonomiska men även det mest låsta förslaget då ytterliggare kulkalibrar inte går att få om man inte ber en vapensmed göra ett helt nytt pippaket.
Vapnet är iaf en Merkel modell 32 drilling i kaliber 16/70 på hagelpiporna och 5.6x52r i kulpipan. Vapnet är ganska slimmat pga hagelkalibern och vikten ligger runt 3kg. Weaverklackar sitter monterat nu vilket är så fel det kan bli på en drilling! Vrid eller hak är det enda rätta!
Så vapnet i inköp samt montering av vridmontage och ställbar kolvkam MED en vettig kikare på skulle kosta uniefär som något av ovastående vapen skulle kosta vid renköp, dvs utan kikare, montage och kolvkamshöjning.

Kalibrarna då! 22 Hornet, 5,6x52r samt 6,5x57R.

22 hornet: för skoterturer samt att den är så fantastiskt underbar kaliber passar utmärkt till skogsfågel och hare/räv.

5,6x52r: för samma som ovanstående men kunna sträcka ut avståndet en hel del där det behövs. Typ toppjakten, när man sitter vid lite större fält eller en lite större myr. Även bäver och rådjur är lovliga vilket utökar mångsidigheten för denna kalibern.

6,5x57R: när klass 1 står på tapeten eller när allt möjligt är lovligt! Denna kaliber är den minst viktiga då jag har drillingen i 8x57IRS som även klarar den uppgiften. men med en vikt på 3,7kg ren är det ingen lättviktare precis.

Självfallet finns det mer faktorer och mer anledningar till valet av bössor och kalibrarna men det skulle bli en halv novell o skriva ner allt det. Detta blev långt nog!

Nä nu är det dags för en kopp kaffe och ta det lite lugnt i soffan här.
Ha en fortsatt trevlig dag där ute önskar semesterfiraren!


Blaser k95 stutzen


Blaser bbf 97


Merkel modell 32.
Bilderna är lånade från internet. Dvs det är inte just dessa vapen jag kollar på.

2014-06-14
23:03:01

Lång tid sen man skrev sist!
Har varit inaktiv här ett bra tag nu. Haft extremt mycket att göra på jobbet inför mässa samt även mycket privat.

Tänkte iaf dra lite i korthet vad som hänt ( smådelar av det iaf, mer kommer här framöver inom snar framtid ) på den senaste tiden.

Blaser d99an är ivägskickad till vapensmeden PE Johansson som ska montera en pachmayr bakkappa samt korta den totalt 7mm. Även ställbar kolvkam ska äntligen göras.

Jag har även ihop med en kompis införskaffat 2st mms kameror av märket uway. dom funkar absolut till belåtenhet och har givit många bilder såhär långt.
Framför dessa så har vi slängt ut några nävar majs samt Araceae time release med smak av hasselnöt. Även lite spraytjära hamna på ett träd inom synhåll för kameran. Jag kan villigt erkänna att jag trodde inte så värst mkt på detta lilla försök och lockmedlet från Araceae har jag hört ska va bra men detta har rent ut sagt löjligt bra! Marken håller inte så mycket vildsvin och så vill dom att det ska förbli ( svårt absolut! omöjligt? vet ej ännu ). Nu efter 14dagars prov så har grisarna varit framme 12nätter, minst 1ggr varje natt! Ibland flera gånger och ibland över en timme åt gången! Tjäran har dom skitit helt i märkligt nog. majsen har dom ätit upp och lockmedlet har dom varit som besatta av!!! Aldrig i min vildaste fantasi kunde jag tro att det skulle fungera såhär bra.

Så till alla som funderar på vad ni ska ha härnäst på er åtel. Åk och köp Araceae ( även brandat eget namn på denna produkt hos interjaktbutiker ) lockmedel och gör detta fort! Det är bara rent ut sagt fantastiskt. även helt utan tillsatta kemikalier eller andra giftiga ämnen, bara naturliga råvaror i denna produkt vilket är viktigt både för miljön och djuren i våra skogar!

Nu har jag i sedvanligt ordning stavat som en kråka och svamlat helt utanför den röda linjen jag hade när jag började skriva men det hoppas jag ni har överseende med.

Ha en fortsatt trevlig kväll önskar semesterfiraren i norr.
Här kommer någon bild från kameran, där grisen är där är lockmedlet utskvätt. Samt även en bild från dagens hundpromenad och en bild från sovrumsfönstret i mitt och sambons Helenas norrlandshus.