prylnordens.blogg.se

2014-06-15
14:15:27

rokad i vapengarderoben senaste tiden.
Nu håller jag på att ändra igen i skåpet.
6,5an åkte ut, likaså 22 horneten åkte ut.
Härnäst hoppas jag få sålt 223an samt även beretta 391an.

Ja i det stora hela så blir bara drillingen kvar samt den grytrevolver polisen har inne på ansökan.
Det finns tre kandidater som ska få bråka lite i mitt huvud om
vilken som ska bli nästa bössa i skåpet.

Kandidat 1 som är det mest lockande men klart dyraste ( vad annars lixom ) är en Blaser k95, helst i stutzen utförandet. Det finns egentligen ingen praktisk anledning till varför just stutzen utförandet lockar mest utan snarare smaksak då jag finner den jävulskt snygg.
Fördelarna med detta vapen är att man kan ha om man så vill 20 olika kalibrar i samma vapen. Jag vill ha egentligen 3 men 2 som minst till att börja med. ( kalibrar går jag in på senare )
nackdelarna är ca 50 000kr för vapnet med 1 pipa samt kikare, montage och ställbar kolvkam.

Vapen nr 2 är Blaser BBF 97. Samma sak där. Vapnet är bra i sin helhet, jäkligt trevligt och ligger rätt med dom öppna från början. Ställbar kolvkam är krav likaså på detta vapen som det föregående och nästa. "nackdelen" mot k95an är självfallet viktökning men en hagelpipa är nog aldrig fel att ha med sig ut när man går runt lite allmänt heller så!
den egentliga nackdelen är väl prislappen för fler pipsett. kostar i runda slängar 15-16 000kr. Och vill man då ha 3 olika kulkalibrar så springer det snabbt iväg när man måste handla montage för 12 000kr och utöver detta optik!

Vapen nr 3 är väl det mest ekonomiska men även det mest låsta förslaget då ytterliggare kulkalibrar inte går att få om man inte ber en vapensmed göra ett helt nytt pippaket.
Vapnet är iaf en Merkel modell 32 drilling i kaliber 16/70 på hagelpiporna och 5.6x52r i kulpipan. Vapnet är ganska slimmat pga hagelkalibern och vikten ligger runt 3kg. Weaverklackar sitter monterat nu vilket är så fel det kan bli på en drilling! Vrid eller hak är det enda rätta!
Så vapnet i inköp samt montering av vridmontage och ställbar kolvkam MED en vettig kikare på skulle kosta uniefär som något av ovastående vapen skulle kosta vid renköp, dvs utan kikare, montage och kolvkamshöjning.

Kalibrarna då! 22 Hornet, 5,6x52r samt 6,5x57R.

22 hornet: för skoterturer samt att den är så fantastiskt underbar kaliber passar utmärkt till skogsfågel och hare/räv.

5,6x52r: för samma som ovanstående men kunna sträcka ut avståndet en hel del där det behövs. Typ toppjakten, när man sitter vid lite större fält eller en lite större myr. Även bäver och rådjur är lovliga vilket utökar mångsidigheten för denna kalibern.

6,5x57R: när klass 1 står på tapeten eller när allt möjligt är lovligt! Denna kaliber är den minst viktiga då jag har drillingen i 8x57IRS som även klarar den uppgiften. men med en vikt på 3,7kg ren är det ingen lättviktare precis.

Självfallet finns det mer faktorer och mer anledningar till valet av bössor och kalibrarna men det skulle bli en halv novell o skriva ner allt det. Detta blev långt nog!

Nä nu är det dags för en kopp kaffe och ta det lite lugnt i soffan här.
Ha en fortsatt trevlig dag där ute önskar semesterfiraren!


Blaser k95 stutzen


Blaser bbf 97


Merkel modell 32.
Bilderna är lånade från internet. Dvs det är inte just dessa vapen jag kollar på.

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: